Atlétika
Nemes Rita

MTK legendárium | 192. rész

Publikálva: 2022.03.06 Frissítve: 2022.03.04 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 5. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Brünn: a magyar labdarúgók Eldorádója”

Érdekes fejezete a magyar labdarúgás történetének a brünni Maccabi csapata. Joggal vetődik fel a kérdés, ha Brünn, miért magyar, brünni Maccabi néven pedig éppenséggel miért nem csehországi zsidó sportolókról beszélünk? A valóság – főként az MTK-s Feldmann Gyulának köszönhetően – azonban egészen másként alakult, amiben a bohém Opata Zolinak is jutott némi szerep 1924-ben…

„Brünn már régen úgy él a kalandosvérű futballisták előtt, mint a labdarúgás Eldorádója. Szegényen, üres zsebekkel, egy szál ruhában kerültek el játékosok a morva városba, hogy dús gardróbbal (ruhatárral) büszkélkedve, elegánsan és nemes valutáktól duzzadó zsebekkel térjenek haza rövid szabadságra. A jó futballistának nincsen olyan kívánsága, amit Brünnben ne teljesítenének.

Eleinte csak kényelmes állások kecsegtetésével csalogatták ki a játékosokat a brünni Maccabiba, de csakhamar híre kelt, hogy az állás csak másodrendű szerepet játszik a futballisták életében, a játékukért kapott zsebpénz nyugodt megélhetést biztosít számukra.

Feldmann Gyula az MTK válogatott hátvédje volt az, aki nagy csapattá fejlesztette a brünni Maccabit, de a csapat nagyságának a magyar sport adta meg az árát. Egymásután hagyták el klubjaikat a legjobb magyar játékosok, könnyen hajlottak a csábító ígéretekre s még inkább nagyobb méreteket öltött a játékosvándorlás, amikor a Brünnbe vándorolt játékosok elhíresztelték, hogy a sok szép szó nem blöff és az ígéreteket stabil dollárokká váltják át. A Cseh Labdarúgó Szövetség zsidó alszövetségébe tartozó Maccabi alapszabályaiban eredetileg benne volt, hogy a csapatban csak zsidó játékosok játszhatnak, az idők során azonban nem sokat törődtek ezzel a paragrafussal sem, és a keresztény magyar játékosoknak is szívesen helyet szorítottak a csapatban. A zsidó alszövetség tiltakozott ez ellen, később a Maccabit kizárta kötelékéből, mire a Maccabi azzal válaszolt, hogy megváltoztatta nevét Blue Star-ra és felvételre jelentkezett a Cseh Labdarúgó Szövetségnél, amely az új nevű csapatot a pozsonyi magyar alosztályba osztotta be.

A brünni Maccabinak, azaz most már Blue Star-nak legutóbbi akciója Opata Zoltán az MTK válogatott csatára volt, aki a nyár folyamán távozott Brünnbe. Azóta sok szó esett Opatáról, híre járta, hogy Lutovszky név alatt játszott a prágai Spártában, majd, hogy a bécsi Amateure-hoz gravitál, azután pedig az a hír terjedt el, hogy visszalép az MTK-ba. A bajnokcsapat várta is Opatát a múlt hétfőn, de nem érkezett meg, hanem levélben jelezte, hogy csak októberben tér haza, erre aztán tegnap váratlanul hazaérkezett, de néhány nap múlva már vissza is tér Brünnbe…”  

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!